Prof. Dr. Ahmet Berhan YILMAZ

Prof. Dr. Ahmet Berhan YILMAZ


OKULLARDA TEMİZLİK ve GÜVENLİKTEN TASARRUF OLMAZ…

19 Eylül 2024 - 12:47

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda temizlik ve güvenlik işleri için kadrolu eleman bulundurmadığına, okullarda temizlik işleri için yürürlüğe koyduğu, çalışma saatlerinin belirsiz, ücretin çok düşük olduğu “İşgücü Uyum Programı” uygulaması sonucu okullarda temizlik hizmetlerinin yapılamadığına dair çok sayıda şikâyet alıyoruz.

Burada şu bilgiyi de verelim; İUP çerçevesinde geçici temizlik elemanlarına, eleman bulunabilirse, bu sene ekim ayından itibaren haftada üç gün, günlük 566 TL olmak üzere aylık 5660 ile en fazla 6792 TL ödenecek.

Evlere temizliğe gelen hanımefendilerin günlük en az 1000 TL aldığı düşünülürse verilen ücretin komikliği ve haftada üç gün temizlik yapılan, yüzlerce çocuğun onlarca tuvaleti kullandığı, koridorlarında koşturduğu, onlarca sınıfın, odanın olduğu bir okulun temizliğinin ve bu ortamda çocuk sağlığının ne durumda olabileceği ortadadır.

Bu durum okul idaresinin çözüm bulabileceği bir mesele olmamakla birlikte veliler, öğretmenler, idareciler arasında ciddi sorunlar yaşanabileceği de unutulmamalıdır.

Tüm kamu kurumlarında ortam, oda, çevre, bazı kişilerin evlerinin, arabalarının, hayvanlarının temizliği, bakımı bile devletten maaş alan kadrolu elemanlarca düzenli bir şekilde yapılırken, bu hizmetlerin evlatlarımız için okullarda yerine getirilmemesi, çocuklarımızın sınıflarda, tuvaletlerde, lavabolarda, koridorlarda sağlıksız ortamlara mahkûm edilmesi ülkemiz, geleceğimiz ve eğitimimiz açısından utanç vericidir.

Diğer bir önemli durum; okul içerisinde, giriş, çıkışlarında güvenliğin olmaması, ülkemizde yaşanan kötülükler göz önüne alındığında, temizlik kadar önemlidir ve acilen çözülmesi gereken bir sorundur.

Hani insan merak ediyor; sizlere göre önemsiz olan, bu kadar ilgisizliği hak eden, değersiz olan hangisidir? Ülkemizin geleceği olan çocuklarımız mı? Eğitim mi? Öğretmenler mi? Okullar mı? Çocukları için gecesini gündüzüne katan, iyi bir eğitim alması, sağlıklı yaşaması için çabalayan aileler mi?

Yaşanan durumu idareciler, öğretmenler velilere anlatarak; “çocuklarınız ya pislik ve çöpler içinde, güvenliği olmayan okullarda okuyacaklar ya da bu hizmetlerin yerine getirilmesi için para ödeyeceksiniz” demektedirler.

Burada idareci ve öğretmenlerin bakanlığın ilgisizliği sonucu yerine getirilemeyen hizmetler için velilerden, temizlik malzemesi, kırtasiye giderleri, güvenlik ve temizlik elemanı maaşı adı altında, para toplamaktan başka çareleri yoktur.

Okullarda temizlik ve güvenlik hizmetleri en az eğitim hizmetleri kadar önemlidir ve öncelikli şarttır. Bu sorunun kalıcı şekilde çözülmesi için devletin maaşlı, kadrolu, her gün çalışan elemanlarınca yürütülmesi, çocuklarımızın okullarda sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim almasının sağlanması yöneticilerimizin boynunun borcudur.

İnanıyorum ki yöneticiler, asıl itibarımız ve geleceğimiz olan, çocuklarımızın sağlığından, eğitiminden, temizliğinden, güvenliğinden, beslenmelerinden tasarruf olmayacağının bilincindedirler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum