Muhammet İSPİRLİ

Muhammet İSPİRLİ

[email protected]

Sayın Sekmen, Sayın Kaygusuz; "Bu rezalet Erzurum'a yakışıyor mu?"

14 Ağustos 2022 - 18:21 - Güncelleme: 14 Ağustos 2022 - 18:44

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, mamafih şehrin trafik il komisyon üye ve temsilcileri; şehirde genel anlamda eğitimi ve ruhsatı adına bir düzensizliği, yıllardır net bir çözüm oluşturulamayan bir durumu dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Özel Sürücü Eğitim Kursları, eğitim, sınav alan ve güzergahı.

Gerçi sorun sadece Erzurum’da değil, diğer başka şehir ve büyükşehirlerde de benzer durumlarda.
Ama dikkat çektiğim manzara Erzurum’a hiç yakışmıyor. Trafik, can ve mal güvenliği, eğitim adına önemsememe, geçici üstünkörü çözümlerle geçiştirmeler...

Özel sürücü kursları eğitim alanlarını yıllar önce bulabildikleri rastgele yerlerde belirler, bir iki tümsek oluşturup kireç çizgileri arasında çalıştırırlardı adayları.
Sonra Sanayi Mahallesi’nin altındaki kömür fabrikası civarında farklı yerlerde yapıldı bu pistler.
Derken, Çat yolunda yine derme çatma dökme molozlarla belirlendi sözde eğitim alanları. Ciddi kazalara da tanık olduğumuz bu mevkiden sonra ise Yıldızkent’in üst kısmına asfalt yola taşındı uygulama.
Burada da yapılaşmayla birlikte artan trafik yoğunluğu yüzünden vatandaşların haklı şikâyeti ile sürücü kurslarının eğitim ve sınav alanı Dadaşkent yolu üzerinde gösterilen hayvan pazarı civarına aktarıldı.

Büyükşehir Belediyesi yıllardır şehrin kangren sorunu olan hayvan pazarlarını bölgenin en prestijli hayvan pazarını kurarak bir araya topladı ama her dönem yüzlerce adayın direksiyon başına geçerek sözde sahada eğitim alıp trafiğe çıkabilir ruhsatını aldığı işte bu sürücü eğitim alanı hala belirsizlik yaşıyor ve manzara da rezalet ve içler acısı durumda.

Son durum itibariyle Yakutiye Belediyesi sınırları dahilinde Bilkent ve Bahçeşehir kolejlerinin arasında oluşturulan, asfalt sarılarak dubalarla eğitim alanı ve pist belirlenen sürücü kursları uygulamalı eğitim alanının başına bir bina yapılmış; Adaylar bir lahza dinlensin, sınav komisyon üyeleri görevlerini bu binada yapsınlar diye.

Heyhat, devletin yüzbinlerce lirası da harcanarak yapılan binanın son durumu böyle.
Belediyeler bir yandan şehirdeki metruk binaları temizlemeye çalışırken, diğer yanda göstermelik har vurup harman savurdukları sıradan bir örnek bu yerleri bağımlılara, köpeklere barınak terk ediyor.

Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’a sordum; “Müdür bey nedir buranın durumu? Sınav komisyon üyeleriniz kış ve yaz şartlarında buradan mı idare ediyorlar sınavları?
Kaygusuz, “hayır” dedi, “bizim arkada bir lisemiz var oradan idare ediliyor.”
Peki ama manzara adeta bir rezalet,  yakışıyor mu?

Kendisi, söz konusu bunanın alt kısmındaki arazinin Milli Eğitim’e ait olduğunu, oluşturulabilecek bir çalışma ile, buranın özel eğitim kurslarına idare ve başlama noktaları olarak tahsis edilebileceğini söyledi.

Burada şehrin mülki idare amiri ve şehreminine iş düşüyor. Tabii, ne derece önemserler şimdilik bilmiyorum.
Hâlihazırdaki pistlere derme çatma vidalanan, sonradan dik durmaları için taşlarla su dolu şişelerle desteklenen dubalar arasında eğitimler devam ediyor.

Bir ay olmadı asfalt atıldı piste, ardından doğalgaz kanalı eşildi, hafriyat ve molozlar rastgele dökülüyor. Adaylar da dura kalka, bata çıka eğitimlerine devam ediyorlar. 
Şükür ki şehirde arazı bol. Burası olmazsa başka yerlere taşınılır.
Nasıl olsa özel sürücü eğitim kurslarının yüzde 99’u söz konusu bölgede konteynırlarda, derme çatma taşınabilir barakalardan işlerini yürütüyorlar.

İlgili bakanlıkların internet sayfalarındaki eğitim alanları, pistler, dubalar, ışıklı trafik levhaları vs. göz kamaştırıyor ama PR.
Bizdeki uygulamalar ise Hindistan modeli. Zaten her gün karşılaştığımız trafik de bu şekle yol almıyor mu?

Her yıl yüzbinlerce kazanın yaşandığı, binlerce insanın öldüğü, on binlerce insanın yaralandığı trafik kazalarının artarak devam ettiği ülkemizde kaza sebeplerinin ilk sırasında sürücü hataları yer alıyor gerçeğiyle dikkatler sürücülerin alması gereken eğitimlere verilmiş durumda.
Mevzuata göre ise, sürücü adaylarının 10 saat pistte 10 saat de yollarda uygulamalı eğitim alması gerekiyor. Kursların bu eğitimi verebilmesi için de il sınırı içinde 10 bin metrekarelik bir pist alanına sahip olması mecburi

Yakutiye’deki mevcut yer kurallara uygun, modern bir şekilde kalıcı olarak dizayn edilebilir. 
Ayrıca bir eklenti; Emniyetin trafik biriminde çok değerli hayli donanımlı uzmanlar var. Zaman zaman tanık olduğumuz eğitim öğretim döneminde okullara gidip trafik düzeni ve kazalarla ilgili çağın teknolojik ve iletişim araçlarıyla çok ama çok önemli bilgiler aktarıyorlar. Mevzuatta olmasa bile, sürücü adaylarına o alandaki kapalı mekânda bu eğitimler sürekli halde aktarılabilir.

Ez cümle; ne eğitim alan ve pistleri başıboş kendi haline bırakılsın ne de acemi sürücüler sokakta kalsın, yollara dalsın.
Kazasız belasız kalın sağlıcakla!
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum