Organize, nitelikli, adi ve daha nice dolandırıcılık çeşitleri; almış başını gidiyor.
Emniyetin ilgili birimleri mi artık yetişemiyor, adli cezalar mı yetersiz, vatandaşın duyarsızlığı mı ya da şikâyet mekanizmasının adli ve bürokratik işlemlerin karmaşalığından çekincesi mi?
Ne derseniz deyin. Hakkında kitaplar yazılan, marifetmiş gibi (hah hah hah ha) özendirici, yol gösterici filmler çekilen organize işler arttıkça artıyor.
Her gün binlerce insanın mağdur edildiği, canlarının yandığı, bıkkınlık getiren dolandırıcı şebek ve şebekelerinin nasıl önü alınacak?
İnternet alışverişleri, kargonuz geri döndü vb. dolandırıcılar özellikle pandemi döneminden beri işi iyice azıttı.
Şikayetler, haberler, tuzaklara düşmeyin uyarıları; Yazılı basın ve sosyal medyada binlerce örneği var.
Uyarı ve bilinçlendirme adına bir tane de ben ekleyeyim.
Erzurum’da kamuda idareci bir arkadaşıma aylar öncesi gelmeye başlamış uyarı mesajları. Zaman aralıklarıyla pekiştirerek devam etmiş. “Sipariş ettiğiniz ürünü almadınız. İcralık olacaksınız”
Arkadaş dikkate almamış. Daha sonra gelen “Dosyanız icra takibi başlatılması için hukuk bürosuna devredilmiştir” mesajının akabinde, bu kez bir kadın telefonla arayarak, Erzurum Adliyesi PTT bürosundan aradığını, kendisine verilmek üzere bir tebligat olduğunu, Adliye’ye gitmesi gerektiğini söylemiş.
Arkadaşım, “hayırdır ne tebligatı, içeriği nedir?”, söylemine “biz bilemeyiz beyefendi, açmaya da yetkimiz yok. Ya gelin alın ya da Yaman Avukatlık Bürosu’ndan .... kişi ile görüşün, o yardımcı olur”
Kadının telefonu (536 840 51 02) kabak gibi görünüyor ya, bizimki de kendisine sunulan avukatın (539 827 99 63) numarayı arayarak durumu anlamaya çalışır.
Şebekenin diğer usta elemanı bizimkine, geri dönen kargo sürecini ve icra durumunu anlatarak kandırmaya çalışır; 52 küsür bin lira vereceği hesaba yatırmasını, uzlaşmaya gideceğini, paranın yarısını diğer tarafa ödeneceğini, dosya masrafları filan çıktıktan sonra kalanı iade edeceğini iknaya gayret eder.
Sonra mı?
Sonrası, bizimkinden galiz küfürler yiyerek kapanır telefon.
Hukukçu uzmandan uyarı
“Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız ‘Şu cezayı alırsınız’ gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir. İnternetten alışverişlerde tüketicinin siparişten sonra teslim anına kadar vazgeçme hakkı olduğu gibi teslim alsa bile teslimden itibaren 14 gün zarfında koşulsuz, cezasız ve herhangi bir masrafa katlanmadan iade hakkı vardır. Bu iadeyi yaparken de herhangi bir ücret ödemez. Bu dolandırıcılar hukuk bürosu adı altında merkez kurmuşlar.”
Ve ne yazık ki bu şebekeler henüz çökertilemedi ve toplumun da beklediği ağız cezayı alamadılar.
FACEBOOK YORUMLAR