Hiç düşündünüz mü, 'vefa' nedir?
Sözlüklere bakarsak 'vefa' hakkında "Sevgide devamlılık, bir sözü yerine getirmek, verdiği sözde durmak, bağlılık, hatır veya kıymet bilmek" diye yazıyor.
Ayrıca vefa denildiği zaman 'Vefa bozacısının olduğu semt' ile 'İstanbul'un en eski ve renkleri yeşil- beyaz olan kulübü' de akla geliyor.
Kimine göre, 'Günümüzde vefalı insanların sayısı, parmakla gösterilecek kadar az.'
Onun için çoğu, vefadan söz açıldığında 'artık vefa şarkılarda kaldı' diyor.
Bazıları ise son durumumuzu şöyle özetliyor:
- Eğer menfaati yoksa, hiç kimse bir başkası için parmağını dahi kıpırdatmıyor.
Ben de günümüzde giderek artan vefasızlığa karşı, 'İşte vefa bu' dedirtecek türden yaşadığım üç ilginç olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
CİNDİLLİ'NİN DALOĞLU VEFASI
Geçen ay 'Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ŞEHİRDER) Cindilli Otomotiv'de düzenlediği 'kitap tanıtım töreni' örnek bir vefalı duruştu.
İşadamı Muammer Cindilli, 19 yıl önce öldürülen Yazar Selahaddin Turgay Daloğlu'nun hatırasına duyduğu saygıdan dolayı iki kitabının yayınlanması için destek veriyor.
1970'li yıllarda Erzurum'da çıkan 'Aziziye Gazetesi'nin başyazarı olan Daloğlu'nun eserlerini, ŞEHİRDER yönetim kurulu üyesi olan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, titiz bir çalışmayla yayına hazırlıyor.
Son birkaç yıldır başarılı çalışmaları dikkatleri üzerine toplayan ve STK'lar arasında üst sıralara tırmanan ŞEHİRDER, Daloğlu'nun 'Ermeni Zulmü' ve 'Çitri' kitaplarını bastırarak kent kültürüne katkı sağlıyor.
Gazeteci-yazar Selahaddin Turgay Daloğlu (1933- 1969), ilk romanı olan Çitri'yi 31 yaşında kaleme alıyor.
Çitri ile 1965'te İstanbul'da yayınlanan Yeni İstiklal Gazetesinin düzenlediği yarışmaya katılan Daloğlu, usta yazarları 'solluyor.'
Aziz Nesin, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Tarık Buğra'yı yarışmada geride bırakan Daloğlu, 'En iyi roman ödülünü' kazanıyor.
O gün etkinlikte konuşan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, işadamı Muammer Cindilli'nin Erzurum'da sanat, sosyal ve kültürel hayata yaptığı önemli katkılarından söz ediyor.
Erzurum'da düzenlenen bir kitap tanıtımında her kesimden yüzlerce kişiyi bir araya getirerek konuk eden Muammer Cindilli'nin şu sözleri, hafızalara adeta kazınıyor:
- Küçük siyasi mülahazalar yahut çekişmelerle insanlarımızı çok kolay etiketliyor, ötekileştiriyoruz. Bizim bir olmamız diri olmamız gerekiyor.
FACEBOOK YORUMLAR