Erzurum Kalesindeki Osmanlı döneminden kalma iki asırlık topların Edirne’ye götürülme olayının yaşanmasından sonra söz verilmesine karşın kurulmayan Erzurum Harp Tarihi Müzesi gündeme geldi.
Öyle ya Mecidiye Tabyasında Harp Tarihi Müzesi kurulmuş olsaydı, hiç kimse o tarihi topları kaçırırcasına Edirne’ye götüremeyecekti.
Bu olay 15 yıl önce “yapılacak” diye açıklanan Harp Tarihi Müzesiyle ilgili bir arpa yol alınmadığı gerçeğini de ortaya çıkardı.
Aslında son 20 yılda seçim meydanlarında ve açılış törenlerinde söz verilmesine karşın çok sayıda projenin unutulduğu için yapılmadığı, ya da yarım kaldığını söylemek mümkün.
‘Yapılamayan projeler, yarım kalan yatırımlar’ konusunu bir başka hafta ele almak artık farz oldu.
Biz gelelim asıl konumuza:
Erzurum Harp Tarihi Müzesiyle ilgili şimdiye kadar neler yapılmış, neler söylenmiş konusunda bir araştırma yaptım.
İşte tozlu dosyalar arasından bulup çıkardığım belgeli notlar:
Tarih: 1 Eylül 2006
Erzurum Milletvekili Doç. Dr. Ömer Özyılmaz, Türkiye'nin İkinci Savaş Müzesi'nin Erzurum’da Aziziye Tabyalarına kurulacağını açıkladı. Özyılmaz, “Aziziye Tabyalarının Çanakkale Tabyaları gibi güzelleştirilmesi ve bir savaş müzesinin oraya yapılması tarihe bağlılığımız, sosyo-kültürel açılımımız, iç turizmin gelişmesi ve ilimizin kalkınması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Bütün bunlar AK Parti sayesinde gerçekleşmektedir” dedi.
https://www.haberler.com/turkiyenin-ikinci-savas-muzesi-aziziye-tabyalarina-haberi/
Tarih: 12 Ekim 2010
Mecidiye Tabyasında kurulacak olan Erzurum Harp Tarihi Müzesinde mutlu sona yaklaşıldı.
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, “Osmanlı-Rus savaşları, yaşanan Ermeni mezalimi, Harp Tarihi Müzesinde görsel olarak sergilenecek. Müzede Erzurum'un kadın savaş kahramanı Nene Hatun da ön plana çıkarılacak. 2011 yılında başlanacak olan proje 2013 yılında tamamlanacak" dedi.
https://beyazgazete.com/haber/2010/10/12/erzurum-harp-tarihi-muzesi-projesi-2011-de-hayata-gecirilecek-346862.html
***
Tarih: 28 Kasım 2012
Erzurum Tarih ve Kültür Mirası Turizmini Geliştirme Komitesi, Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü ve KUDAKA tarafından ‘Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Tabyalarının İşlevselleştirilmesi Ortak Akıl Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Hazırlanan raporda Mecidiye Tabyasında harp tarihi müzesi kurulması önerildi.
https://www.kudaka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/b25c2-erzurum_harp_tarihi_muzesinin_kurulmasina_yonelik_degerlendirme_raporu.pdf
Tarih: 14 Haziran 2016
MÜZE NE OLDU? (Pusula Gazetesi): Osmanlı-Rus Savaşlarında kanlı çatışmalara sahne olan Mecidiye Tabyasında ‘Harp Tarihi Müzesi’ kurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığından onay bekleniyor.
Bakanlar Kurulu Kararı ile 2009 yılında Milli Park ilan edilen 387 hektarlık Aziziye ve Mecidiye Tabyasında, Erzurum Harp Tarihi Müzesi için dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek 5 milyon lira ödenek ayrıldığını açıklamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığının onay vermesi halinde 1867 yılında yaptırılan tarihi mekan, tabya konseptinde otele dönüştürülecek.
https://www.gazetepusula.net/2016/06/14/harp-muzesi-ne-oldu/
Tarih: 3 Kasım 2020
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı görüşmelerinde Erzurum Harp Tarihi Müzesini gündeme taşıdı.
https://www.haberturk.com/erzurum-haberleri/82090024-milletvekili-aydemir-erzurum-projelerini-sundukultur-ve-turizm-butcesinde-erzurum
FACEBOOK YORUMLAR