ERZURUM Milletvekili ve eski bakanlardan Rıfkı Salim Burçak’ın (1913-1998) çabaları ile Erzurum’a kazandırılan Atatürk Üniversitesi’ni, kuruluşunun 19’uncu yılından itibaren bir gazeteci olarak yakından izledim.
O zaman Rektör, Prof. Dr. Hurşit Ertuğrul’du (1976-1992).
Daha sonra Prof. Dr. Erol Oral (1992-2000), rahmetli Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz (2000-2008), Prof. Dr. Hikmet Koçak (2008-2016) ve Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın 20016’dan bu yana rektör olarak görev yaptığı dönemlere tanıklık ettim.
‘Gözbebeğimiz’ gibi koruduğumuz ve özen gösterdiğimiz üniversite şimdi 63 yaşında.
İlk günkü heyecanla gençleri geleceğe hazırlıyor.
Öğrencisi, çalışanı ve akademisyeni ile Erzurum’un kültürel, sosyal, ekonomik, sportif hayatına önemli katkılar sağlıyor.
FİZİKSEL DEĞİŞİM VE STK TOPLANTILARI
Bir süre önce Kurumsal İletişim Direktörlüğünün düzenlediği Atatürk Üniversitesindeki fiziksel değişimle ilgili bir geziye katılmıştık.
Yeni yaptırılan 10 bin öğrenci kapasiteli Edebiyat Fakültesi, uçakların girebileceği büyüklükte atölye ve garajlardan etkilemiştik.
Ardından geçtiğimiz hafta sonu Konukevi-2’de gerçekleştirilen STK toplantılarının dokuzuncusunda, rektör yardımcıları, dekanlar ve 200 kadar STK mensubu ile birlikte olduk.
Atatürk Üniversitesini geleceğe taşımak için yola çıkan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, şehir halkıyla iletişim köprüsünü STK’lar aracılığı ile kuruyor.
Bu toplantılara başkanlık eden Prof. Dr. Çomaklı, akademisyenler öncülüğünde STK temsilcileri ile ortak akıl arayışlarını da başarılı bir şekilde sürdürüyor.
Erzurum’un en önemli eğitim kurumu olan Atatürk Üniversitesi için biz ‘Doğu’nun Oxford’u’ diye başlık atmıştık.
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel ise üniversiteyi ‘Doğu’nun ulu çınarı’na benzetmişti.
Atatürk Üniversitesi’nin bugün geldiği yeri görmek için araştırma yaparken ilginç verilere rastladım.
İsterseniz gelin birlikte bilgilerimizi tazeleyelim:
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
*Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum’a kurulacağı müjdesinin, 12 Mart 1955 günü, yani Erzurum’un işgalden kurtuluşunun 37’nci yıldönümü törenleri sırasında verildiğini…
*Atatürk Üniversitesi ile ilgili taslağın 31 Mayıs 1957’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kanunlaştığını ve 7 Haziran 1957 günü resmen kurulduğunu…
*Atatürk Üniversitesinin 17 Kasım 1958’de, Ziraat ve Fen- Edebiyat Fakülteleri ile şimdiki Şair Nefi Ortaokulunda öğretime başladığını…
*Atatürk Üniversitesi’nin ilk öğrenci sayısının 12’si kız olmak üzere toplam 135, akademisyen kadrosunda ise 3 misafir öğretim üyesi ve 23 asistan olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan 23 fakülte ile Türkiye’nin ikinci büyük üniversitesi unvanını taşıdığını…
*Atatürk Üniversitesi’nde 70 bini örgün ve ikinci öğretim olmak üzere açık öğretimle birlikte toplam 465 bin öğrencinin okuduğunu, sayısal açıdan Türkiye’nin üçüncü üniversitesi olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nde ön lisans, lisans, yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora yapan kız öğrenci sayısının erkeklerden fazla olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’ne kayıtlı öğrenci sayısının, 32 ilin nüfusunu geride bıraktığını…
*Atatürk Üniversitesi’ne kayıtlı öğrenci sayısının, Kilis (142 bin), Ardahan (98 bin), Tunceli (88 bin), Bayburt’un (82 bin) toplam nüfusuna denk düştüğünü…
*Atatürk Üniversitesi’nin öğrenci, öğretim üyesi ve çalışanlarla birlikte yaklaşık 500 bin nüfuslu ‘büyük bir aile’ olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesinde 103’ü profesör, 29’u doçent, 117’si doktor olmak üzere 249 öğretim üyesinin hizmet verdiğini…
*Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Araştırma Hastanesinin, her gün çevredeki 17 ilden gelen binlerce hastayı sağlığına kavuşturduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nin 2 bin 737 öğretim elemanı ile Türkiye’nin dokuzuncu büyük üniversitesi olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nin, geniş ve aktif internet ağı ve günde 10 bin öğrencinin ihtiyacını karşılayan yemekhanesi bulunduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye'nin en seçkin ve özel kütüphanelerinden birine sahip olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nde Ata Botanik Parkı ve Doğu Anadolu Gözlemevi gibi uluslararası projelerin hayat bulduğunu…
*Atatürk Üniversitesi yerleşkesinin günümüzde batıya doğru kaydığını, Eczacılık, Mimarlık Tasarım Fakültelerinden sonra on bin öğrenci kapasiteli Edebiyat Fakültesi binasının 4 ayda bitirilerek hizmete açıldığını…
*Atatürk Üniversitesi’nin şimdiye kadar 350 bin öğrenci mezun ettiğini…
*Atatürk Üniversitesi’nin en büyük yerleşkeye sahip 3'üncü üniversite olduğunu…
*Atatürk Üniversitesi’nin ‘Yeni Nesil Üniversite’ özelliğiyle Türkiye’de ilk 10 arasında olduğu, dünyada ilk 500 arasında girmeyi hedeflediğini…
*Atatürk Üniversitesi’nin, 'üniversite kuran üniversite' özelliğini taşıdığını, Adana Çukurova, Samsun 19 Mayıs, Van Yüzüncü Yıl, Kars Kafkas, Sivas Cumhuriyet, Ardahan, Ağrı, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır üniversitelerinin kuruluşlarına büyük katkı sağladığını…
*Atatürk Üniversitesi’ni günümüze kadar 16 rektörün yönettiğini…
FACEBOOK YORUMLAR